Faktycznie Andres- to duża podpowiedź- mogę dzięki nalotowi wykluczyć odmianę Maryland
ale po kształcie liści wydaje mi się ,ze to niestety jest Galissoniere do-17- teoretycznie powinna być mocniejsza, bo to duże drzewko- ma ok 2,6m.. Jeszcze jej nie posadziłam -ale zaciszne miejsca w ogrodzie mam już zajęte
Jestem zdziwiona- bo niby najsłabsza odmiana z moich magnolii posadzonych rok temu-GRANDIFLORA 'GALISSONIÈRE'- ma się dobrze - po roku w gruncie, druga kupiona jako ten sam gatunek ma 4 pąki kwiatowe- praktycznie zero uszczerbku w stratach listnych po zimie.. ale to na 99%odmiana Golath- ma inne liście- bardziej okrągłe . jest gęściejsza.. ma ładne przyrosty..no i pąki kwiatowe- ciekawe ile będzie trzeba czekać na ich otwarcie?
Mam pytanie - jak teraz Goliath ma4 pąki magnolia- to wytworzy jeszcze inne w tym roku? macie z tym doświadczenie?
w tamtym roku kupiłam ją z pąkami- i miała ok 10 kwiatów przez ok. 2 mies.- teraz ma tylko 4 pąki...
Mamy jakieś doświadczenie w uprawie magnolii grandiflory w Polsce, ale chyba nikt tutaj nie zna tego gatunku na tyle, by móc jednoznacznie określić co to jest.
Zadanie masz ułatwione: od spodu liście mają brązowy nalot
Odwiedziłem ostatnio Araukara i obejrzałem jego grandiflorę: ładna, ma regularne, zielone liście.
Może trochę niższa od mojej, ale świetnie wygląda.