No to czas na małe uaktualnienie
Lager którą zakupiłem w ubiegłym roku tak oto wyglądała na dzień 11.05.2012:
Zaznaczę przy tym że była jedynie owinięta agrowłókniną, a końcówka zimy dała się niestety we znaki.
Moje minimum tuż przy domu to -20C
:
http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=12115&ano=2012&mes=2&day=24&hora=18&min=0&ndays=30Nie mniej zacząłem się jej dokładniej przygladac i zwróciłem uwagę na ubytek na pniu który mógł miec udział w przemarźnięciu
tym bardziej że tuż nad powierzchnią gruntu .....pokazało się zycie
Zdecydowałem się więc roślinę wykopać i wsadzić w inne mniej reprezentacyjne miejsce dając jej czas na powrót do świata żywych:
W jej miejsce wsadziłem inną lager którą ukształtowałem od maleńkiej szczepki i która po 2 latach 13.05.2012 wyglądała tak:
No i teraz stan na dzień 20.09.2012 po przesadzeniu tej przemarźniętej z powrotem w godne miejsce
:
Nowa zrobiła się bardziej masywna, liście wyglądają ładnie, niestety nie kwitła, może za rok, hehe:
Stara ładnie odbiła:
Co ciekawe zauważyłem że na liściach w tydzień po przesadzeniu w pierwotne miejsce pojawiły się przebarwienia:
Nie wiem co jest przyczyną jednak uspokaja mnie nieco fakt iż lager sev'a w ubiegłym roku miała podobne co widać na fotce z 31.07.2011 i w tym roku nawet pieknie zakwitła.