Post przywrócony
autor: WASHIdata wysłania: styczeń 13, 2012, 11:01:17 treść:Eksperyment Andresa juz znacie.Andres robi to na dużą skalę.
Ja chcę zrobić namiastkę tego,ale będę sadził do gruntu nasiona nie osłaniając niczym nawet w przypadku ekstremalnie niskich temperatur zimą -co będzie to będzie.Najpierw próbnie na skalę mini-po roku na nieco większą.Gatunki ograniczę do dwóch, przy czym w wypadku tesana będą to nasiona ze stoku północnego i południowego-dla porównania, dla porównania też zwykły fortunei.Przyznam się że zżera mnie ciekawość jaki będzie jego efekt tzn.co przeżyje o ile w ogóle, jaka ilość i w jakim stanie.
Mam nadzieję że po iluś latach zamiast gdybać będziemy po prostu wszystko wiedzieć z autopsji.
Garry oświadczył że nikt u nich ,ani z ich klientów tego nie porównywał więc ja to chcę zrobić i będę informował jego i was o efektach.
Relację będę zdawał w tym wątku.
Mnie szczególnie interesuje jeden gatunek-tesan, zwykły fortunei będzie dla porównania.
Oczywiście przy okazji rozwiążę kwestię różnicy(o ile takowa istnieje) między wytrzymałością tych ze stoku południowego i północnego.
Wydaje mi się że materiał bedzie w przyszłości bardzo przydatny dla wszystkich.
Tak mi się wydaje że jeśli u mnie przeżyją od nasionka wiele lat w gruncie bez żadnej ochrony to w innej części Polski bedą miały szanse przeżyć z minimalną ochroną (gałazki wokół pnia+agrowłóknina wokół stożka wzrostu i na liściach) a bez ogrzewania wsadzane do gruntu jako małe palmy z uformowanym pniem.Mam taką nadzieję.
Oczywiście po 1 roku czy 2 latach niewiele będzie można powiedzieć i trzeba się tutaj uzbroić w cierpliwość ale z każdym rokiem wiedza moja i wasza będzie na ten temat większa.W moim przypadku nie będzie to jak u Andresa selekcja a raczej test wytrzymałościowy.Zdadzą go albo nie rzucone na głęboką wodę.
Oto przykład z Niemiec jak gość posadził nasiona tesana do gruntu a ten wytrzymał jako drobna, jednoroczna palemka spadek temperatury do -15C.Niestety nie znam niemieckiego, nie wiem jaki to rejon Niemiec, nie wiem nic o warunkach panujących poza tym minimum:
www.exotenwiese.de/53543/57793.html