U mnie popadało, ale słabo (1,6mm). Dobre i to. Dziś wieczorem kolejna szansa na opady.
Wczoraj tmax 25,6C. Washi to co jest w moim poprzednim poście to są dane z dnia wcześniej. Wczoraj w Ustce na stacji meteo było 25C
Max za wczoraj
1 Pila (Poland) 27.4 °C
2 Krzesiny (Poland) 27.1 °C
3 Slubice (Poland) 27.1 °C
4 Swinoujscie (Poland) 26.9 °C
5 Poznan (Poland) 26.7 °C
Washi
To co piszesz to na pewno prawda. Jeżeli możesz to określ jakoś precyzyjnie odległość swoją od morza i stacji imgw.
Jednak warto mieć świadomość, że czujniki w pobliżu ścian budynków mogą mocno zawyżać jak i zaniżać temp nawet jak są w cieniu. Nie chce się "wymądrzać" a mianowicie podzielić się pewnymi obserwacjami.
Otóż wczoraj termometr, który zawsze pokazuje w miarę dobrze (wschodnia ściana budynku, o 14oo jest już w głębokim cieniu) oszalał i pokazał 30C po 14oo. W tym samym czasie na moim posterunku (Davis) 30 m od budynku było dokładnie o 5C mniej. Dodam jeszcze, że nie miałem wcale bezchmurnego nieba, wręcz przeciwnie. Niebo było zakryte 6/8 chmurami piętra wysokiego. Sprzęt którym wcześniej badałem temp ( klatka meteo i czujnik temp od ws 3600) zawyżył o 2C mimo, że przyrządy umieszczone są w cieniu klatki a dzień był raczej pochmurny. W nocy jest porównywalnie z Davisem.
Zmierzam do tego, że nawet gdy mamy czujniki w cieniu to nie zawsze to oznacza, że nasz pomiar jest miarodajny. Problem bowiem stwarza promieniowanie rozproszone, które bardzo swobodnie rozgrzewa czujniki z obudową plastikową (jak na obrazkach). Najlepiej tutaj sprawdzają się zwykłe czujki na kablu. To owe promieniowanie rozproszone, odbite dodatkowo od chmur, a także słaby wiatr spowodowały, że mimo iż miałem termometr w głębokim cieniu pokazał on aż 30C. Co ciekawe gdy jest duży udział samego promieniowania bezpośredniego (czyli bezchmurne niebo) to ten termometr pokazuje wtedy całkiem sensowne temperatury. Oczywiście jak jest już w cieniu.
Najprostszym sposobem, żeby mieć w miarę wiarygodne wyniki pomiarów ( i nie wydać przy tym fortuny). To wstawić taką czujkę np w koronę małego drzewka liściastego albo iglastego. To jest taka naturalna klatka meteo
tylko ma jedna wadę
w nocy mocno trzyma ciepło i temperatura powietrza tam jest wyższa niż dookoła(zależy od gęstości liści). Jeżeli drzewko będzie na słońcu to niestety także może nam zawyżyć troszkę wskazania. Najlepiej, żeby było ciągle w cieniu, ale nie za głębokim
Okazuje się bowiem, że zmierzenie prawdziwej temperatury powietrza w cieniu nie jest takie proste jak by się mogło wydawać. Z kolei umieszczenie czujnika po północnej stronie zabudowań gdzie nigdy nie świeci słońce i ciągnie chłodem od wychłodzonych po zimie ścian budynku także dostarczy nam błędów pomiarowych tyle, że w tą drugą stronę czyli w stronę zaniżenia wskazań.
Kiedyś ktoś, zadał mi bardzo trafne pytanie. Dlaczego jak słońce świeci na Davisa to temperatura powietrza wzrasta? Przecież ma aspiracyjną obudowę i nie powinna ona się rozgrzewać od słońca. A mimo to temperatura powietrza wzrasta. Odpowiedź jest bardzo prosta. Padające promienie nie nagrzewają białej osłony czujnika stacji a powierzchnie gruntu. Grunt natomiast ogrzewa przylegającą do niego warstwę powietrza i dlatego temperatura powietrza wzrasta. Z racji tego, że jestem raczej niewierzący w pewne rzeczy i nie umiem postrzegać świata na wiarę, postanowiłem przeprowadzić doświadczenie. Otóż wytworzyłem sztuczny cień nad całym Davisem, ale tak by nie zasłonić cieniem gruntu i obserwowałem co się stanie. Okazuje się, że temperatura powietrza ani drgnęła. Spadła dopiero wtedy gdy słońce zaszło za chmurę i cień ogarnął całą okolicę.
Zmierzam do tego, że czujnik umieszczony w miejscu zbyt cienistym gdzie do powierzchni ziemi nie docierają promienie słoneczne będzie zaniżał wskazania temp. powietrza. Zależy to oczywiście od wielkości cienia i prędkości wiatru, który wymiesza powietrze. Czujnik natomiast umieszczony także w cieniu, ale blisko ścian budynku, będzie mocno reagował na natężenie promieniowania rozproszonego, które ogrzewają ścianę a następnie powietrze do niej przylegające.
---
Przeniosłem zdjęcia na zewnętrzny hosting
greg