Po dłuższej przerwie pora odkurzyć kalkulator przymrozków.
Przy parametrach wejściowych +2C i 80% otrzymałem takie wyniki.
Algorytm 1
Prognoza:
t: -7.89°C
Z poprawką trawy:
t: -10.39°C
Algorytm 2 ( bez korekcji zachmurzenia)
Prognoza:
t min 2 m: -2.34°C
Z poprawką trawy:
t min 2 m: -4.84°C
Czyli w najczarniejszym scenariuszu możliwe wg drugiego algorytmu ok -7C i ok -10C wg pierwszego. W przypadku wzrostu zachmurzenia może skończyć się na ok -3C. Czyli sytuacja robi się podbramkowa. Trach nadal odsłonięty stoi. Wash już przygotowane do wojny.
Zobaczmy co nam mówią popularne prognozy pogody. Zaczniemy od meteogrup.
Tam widzę na jutro -2C minimum i pojutrze -4C minimum. Czyli bezpiecznie. Sprawdzam dalej i zaglądam na weatheronline.
Tam również bezpieczne wartości od -3 do -4C. Meteogram także pokazuje wysokie temperatury. Zerknijmy okiem.
Uploaded with
ImageShack.usWidać co prawda gwałtowny spadek lokalny, ale dopiero na jutro. Zobaczmy co nam pokaże model Hirlam.
Prognoza na jutro 6UTC.
Uploaded with
ImageShack.usPrognoza na pojutrze 6UTC
Uploaded with
ImageShack.usJak widać, dla mojego rejonu wg tego modelu na jutro około -4/-5C a na kolejną noc uwaga!!! -8/-9C. Czyli dużo mniej jak inne prognozy.
Jutro sprawdzimy która prognoza trafiła najlepiej. Warto przeglądać rożne modele żeby zobaczyć co pokazują. Popularne prognozy usypiają czujność. Być może źle robię, że nie okrywam tracha , ale jutro jest szansa na śnieg u mnie więc chciałbym, żeby przysypało roślinę
.