Tak sobie liczę i liczę i widzę, że model prognozuje ciekawe zjawisko fenowe na tą noc. Dla przykładu pole temperatury na 3:00 naszego czasu
Oczywiście nie będzie dokładnie tak, jak tu przedstawiono. Model ma rozdzielczość 4 km (mapa jest źle opisana, nie mam siły za każdym razem zmieniać tego podpisu) i mimo to jest ona zbyt mała, by dobrze odwzorować Karkonosze. Mimo to można z tego wywnioskować, że w nocy miejscami temperatura osiągnie znaczne wartości. Ciekawe, czy się sprawdzi.
Już jutro rano ma miejscami sporo powiać. Tak naprawdę wszystko będzie zależało od warunków lokalnych. Należy też wiedzieć, że użyty model WRF 3.2 w wielu przypadkach lubi przeszacować średnią prędkość wiatru.
Model świetnie przewidział porywy wiatru w czasie ostatniej wichury (niedoszacował w zasadzie tylko rejonu Ustki, gdzie wiało ponad 130, generalnie sugerował 120 -125 km/h, patrz tutaj
http://gfspl.rootnode.net/forum2/index.php?topic=483.msg9455#msg9455Na jutro rano daje porywy około 60 km/h. Podejrzewam, że nie będą one miały aż tak dużego zasięgu, jak przedstawiono, ale kto wie?
Jak coś się ciekawszego policzy, to wyedytuję ten wpis. Chyba, że ktoś doda nowy.
Edit:
Intrygująco przedstawia się prognoza na 12UTC jutro. Otóż w wyniku bardzo silnego efektu fenowego na Dolnym Śląsku temperatura wzrosnąć ma do ponad +15 stopni. Czy się sprawdzi? Jednocześnie zwróćcie uwagę, co się dzieje gdzie fenu brak. Jeśli by taki fen się pojawił, strzelałbym w lokalne +16, a nawet +17.
Coś za coś. Lokalne porywy pow. 75, a nawet 80 km/h.
Jeśli średnie prękość wiatru jest znacznie przeszacowana, przeszacowane też moga być wzrosty temperatur.
Edit:
Zauważyłem, że model ma inne ustawienia, niż używałem ich dotychczas. Puszczę go na noc na zwykłych ustawieniach i powiem, czy wynik sie różni.
Edit:
Na właściwych ustawieniach temperatura jeszcze wyższa: +16 na zachód od Legnicy. Porywy również bez większych zmian.
Edit:
Teraz w Karpaczu ponoć +11, a w Jeleniej +5. W Bielsku-Białej również 11, a w Krakowie -3
Fen ma dużo do gadania.