Wczorajsze mrozy w moich rejonach najmocniejsze.
15.10.2011
1 Kasprowy Wierch (Poland) -8.1 °C
2 Śnieżka (Poland) -5.6 °C
3 Pila (Poland) -2.3 °C
4 Resko (Poland) -1.9 °C
5 Mirosławiec (Poland) -1.6 °C
6 Szczecinek (Poland) -0.8 °C
7 Lask (Poland) -0.5 °C
8 Świdwin (Poland) 0.1 °C
9 Leczyca (Poland) 0.2 °C
10 Zakopane (Poland) 0.2 °C
Dziś dowaliło ostro. Temp. min -3.2C. Od razu uprzedzam, że przy gruncie było tyle samo. Nie wiem o co chodzi, ale u mnie mało kiedy jest mniej przy gruncie. Latałem z czujnikami, wydziwiałem, dawałem na różne wysokości i tyle samo ciągle. Mam wysoko poziom wód gruntowych być może w tym leży rozwiązanie zjawiska.
Wczoraj wash były narażone na temp -2C. Wczoraj jak algorytm 3 pokazał pole B (czyli mróz od -3 do -5C) to uznałem, że dobrze zrobiłem budując wczoraj w godzinach 15:00-15:15 tymczasową, prowizoryczną, nieszczelną i brzydką osłonę
.
Mimo tej budowlanej porażki temp nie spadła poniżej 0C pod osłoną. Czyli jak na taką objętość sporawą ładnie zatrzymała ciepło. Po -2C na wash nie ma żadnych śladów. Po -3 też pewno by nie było ,ale trochę bałem się ryzykować
. Jedno jest pewne. Pod osłoną, zimą będę pozwalał na spadki do -2/-3C. Nie będę utrzymywał a plusie cały czas po to spowoduję więcej szkód jak pożytku.
Wczoraj max temp to 11.1 a min wilgotność to 59%.
Algorytm 1.Prognoza:
t: -1.2°C
Z poprawką trawy:
t: -3.7°C
Algorytm 2Prognoza:
t min 2 m: 0.4°
Z poprawką trawy: (poprawka -2.5C choć u mnie to powinno być -3C).
t min 2 m: -2.1°C
Ogólnie narzędzia bardzo dobrze się sprawują. Meteogrup zapowiadał -1C a weatheronline +4!!
.