Greg
Co do październikowej pogody na wybrzeżu. Ale te media mnie drażnią.
Owszem pada, jest brzydko, może się nie podobać itp. Bynajmniej temperatura nie spada poniżej 10-12C. Październikowa pogoda także na południu Polski panuje tyle, że bardziej słoneczna, bo jak inaczej nazwać poranek z temp od 5-7C??? Oczywiście w tv tego nie powiedzą. Godz. 11:00 a w Katowicach ledwo 16C. Zobaczymy czy w ogóle dziś będzie gdzieś powyżej 20C. Może w Małopolsce, Podkarpaciu lub na Dolnym Śląsku. Ładnie to wszystko na prognozach wygląda( o ile się sprawdzą), gdzie na Pomorzu jest obrzydliwa chmura i 13C a na południu piękne słoneczko i niby 23C. Tylko ciekawe gdzie będzie średnia dobowa temperatura wyższa?
. Jak wiadomo jesień jest wtedy gdy średnia dobowa spada poniżej 15C a nie jak nie świeci słońce przez 2 dni.
Jak na razie w Łebie średnia dobowa za dziś wynosi prawie 14C a w Krakowie ledwo 10C. Łeba wczoraj 15C, Kraków 13,9C (średnia dobowa). I gdzie bliżej do października czy jesieni podczas tego załamania pogody???
Akurat od jutra u mnie będzie się robić cieplej. Mi deszcz nie przeszkadza, czym wyższy punkt rosy tym lepiej dla roślin a jutro punkt rosy przekroczy 16C i będzie ok. Słońce także potrzebne, wiadomo. Po niedzieli może będzie lepiej. Na pewno ostatnim typem pogody o jakim teraz marze to słonecznie i 5C( Tak jak to miało miejsce w Kielcach dziś rano) i 17C w dzień. Już wole deszcz i całą dobę 15C. Przynajmniej termicznie lato jest.
Po pierwszej dekadzie sierpnia stwierdzam że juz lipiec był cieplejszy i bardziej słoneczny.
Lato rozczarowało.
Żeby to stwierdzić trzeba podać liczby. Takie na oko gadanie jest bardzo mylne. U mnie pierwsza dekada sierpnia termicznie jest całkiem niezła. Ciepłe noce jak na mój rewir, zdecydowanie cieplejsze jak w lipcu. A że pada to inna sprawa.