Witam.
Sezon dobiegł końca. Palmy mam od marca 2020 roku. Najstarsza jest w gruncie od 3 sezonów. Tegoroczny uważam, za najlepszy, gdyby nie ten koszmarny wrzesień można by powiedzieć że był rewelacyjny.
Moja najstarsza palma :
Marzec 2020 tuż po posadzeniu. Wysokość całkowita 130cm , wysokość pnia 50cm
Październik 2022 -wysokość całkowita 240cm , wysokość pnia 117cm , 10 pełnych liści w tym sezonie. ( Na poczatku tego sezonu pień miał 80cm, pod koniec maja 95cm czyli wychodzi na to ze przyrost tegoroczny wyniósł 37cm pnia. 67cm w 3 sezony.
Palma prezent trzymana 2 sezony przez kolegę w domu. Tuż po posadzeniu :
Kwiecień 2021
Październik 2022 - wysokość pnia 150cm , wytworzyła 9 pełnych liści i 10ty w polowie otwarty. Przyrost pnia ok 20cm , widac to doskonale na zdjęciu , cała cienka cześć to przyrost tegoroczny, wysokosć całkowitaa to 220cm . Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale palma zaczyna wysuwać kolby kwiatostanowe pomimo tego że kwitła w tym roku. Wysuwa chyba z 5 kolb.
Palma kupiona w OBI. Najmniejszy przyrost .Pien urósł ok 10cm .Ma w tej chwili 117cm czyli tyle samo co moja najstarsza palma. Wytworzyła 7 pełnych liści , tylko 7 byc moze dlatego że kwitła bardzo obficie. Kolby kwiatostanów były u niej ogromne . Na wysokość nie urosła wcale gdyż wszytskie liście tegoroczne maja dużo krótsze ogonki, niz te które miała po zakupieniu.