Uprawa palm i innych roślin. Ochrona zimowa. > Różne palmy i palemki
Trachycarpus fortunei pod Lublinem
DarekRz4:
Witam wszystkich ze wsi Dąbrowica koło Lublina. Palmami interesowałem się od dawna, jednak dopiero teraz kiedy dostałem w prezencie Trachycarpusa Fortunei postanowiłem zainteresować się jego uprawą poważniej. Na razie przesadziłem go do większej donicy i zadołowałem w ziemi. Jak na razie rośnie dobrze. Wypuszcza 3 liście w różnych stadiach dzidy. Na zimę zamierzam schować palmę do garażu bo na sadzenie do gruntu już raczej za póżno.
andres:
Witaj na forum.
Palma dobrze wygląda.
Na pewno lepiej ją przezimować w pomieszczeniu, a na wiosnę pomyśleć o ewentualnym posadzeniu do gruntu.
DarekRz4:
Dziękuję za odpowiedź. Korzystając z okazji zapytam o coś co mnie nurtuje. O czym świadczą takie "złożone" listki ?
Starszy liść, ale nie najstarszy :
i ostatnie rozwinięte liście już mniej złożone :
Reasumując za dużo czy za mało podlewania, jesli w ogóle o to chodzi. Podlewam raz na 2-3 dni jakieś 3 litry wody.
I widok ogólny :
pozdrawiam
Araukar:
Jeżeli roślina składa liść to alarm ,że ma mało wody w podłożu , należy ją podlać . Dla dużego tracha 3 , 4 litry wody w sezonie ciepłym ,patrz lato , to minimum przeżycia.
Tam powinno być conajmniej 10 l wody.
DarekRz4:
To znaczy że powinienem lać 10 litrów wody dziennie w upały ? Wysokość mojego to jakieś 150cm i zaznaczam że mój siedzi w donicy zadołowane w ziemi.
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej