Arundo, owszem
Brahea armata ma grzane korzenie (kabel 50 W), podobnie
Butia eriospatha oraz
Parajubaea torallyi (te mają kabel 80 W).
Andres, może na zdjęciu wygląda za gęsto, ale w rzeczywistości (przynajmniej według mnie) wygląda dobrze.
Z
Phyllostachys bissetii problem jest o tyle, że w ubiegłym sezonie 2017, kiedy to po styczniowym -30 C przemarzły wszystkie ówczesne pędy, to wszystkie nowo wytworzone były cienkie, wiotkie i pokładające się.
Czy Chudemu mogły przemarznąć korzenie? Hmm... raczej wątpię. Zawsze na ziemi układam ze dwa okręgi z końcówki kable grzejnego.
Tymczasem w dniu 21 lipca
anno domini 2018 postanowiłem posadzić do gruntu trzy małe szorstkowce. I żeby było ciekawiej - w kępie.
Jeden to nn. szorstowiec (prawdopodobnie najzwyklejszy fortunei, odmiana „mix europejski”), następnie szorstkowiec odmiana „Bułgar” oraz
Trachycarpus ukhrulensis.
Rośliny te miałem od wielu lat, męczyły się w doniczkach, w zasadzie nie rosły. Jako ciekawostkę mogę przypomnieć, iż wspomniany wyżej
Trachycarpus ukhrulensis jest jedyną palmą, która przeżyła luty 2012 na nieogrzewanym wówczas piętrze, używanym wtedy do przechowywanie roślin przez zimę.
Tego rodzaju kępę chciałem mieć dawno. Andres słusznie zauważył kiedyś, że lubię przestrzeń w ogrodzie. To prawda. Jednak bardzo było mi żal tych męczących się od lat w donicach palemek i zdecydowałem się poświęcić jedno zakole rabaty po prawej stronie domu - to najbliżej oczka. Osoby znające mój ogród bez większego trudu rozpoznają to miejsce.
Na zdjęciach poniżej został pokazany proces sadzenia. Oczywiście nie jest to jeszcze skończone. Kostki granitowe trzeba wkopać, przyciąć rurę, ziemię wysypać żwirem, dokonać regeneracji trawnika etc. Tym niemniej już od wczoraj palmy mogą zapuszczać korzenie w będzińskiej ziemi.
Znając cechy ziemi w moim ogrodzie postanowiłem wykorzystać pozostały kawałek rury od rekuperacji w charakterze rury nawadniającej (wspomagającej podlewanie).
I w ten oto sposób „poziom utrachowienia” mojego ogrodu wzrósł o 150%.
Natomiast ja będę miał niewątpliwą przyjemność obserwowania wzrostu tych palemek.