Yacon - boliwijski owoc/warzywo
Dorasta do 120-180 cm
Liście do 30 cm, choć niektóre fotki każą tą liczbę podwoić
Tworzy dwa rodzaje korzeni: duże bulwy magazynujące (części jedzone) i centralne "oczy", z których można rozmnażać rośliny.
Kiełki które dzisiaj otrzymałem wysadza się do doniczek w marcu,a do gruntu kiedy minie ryzyko przymrozku.
Podobno po przemrożeniu ,drugi raz z bulwy nie odbijają
Roślina musi rosnąć przez około 7-8 miesięcy, aby utworzyć duże bulwy.
Kiedy liście zamierają późną jesienią lub zimą, bulwy są gotowe do zbioru.
To atrakcyjna, egzotycznie wyglądająca roślina, którą warto uprawiać tylko dla liści
Yacon nie zawiera trujących związków,więc może być spożywany na surowo.
Nie tylko bulwy Yaconu są jadalne, także liście i łodygi, z których robi się lecznicze odwary.
Najczęściej 1 – 2 łyżki ziół zalać około 700 ml zimnej wody i gotować przez 5 - 10 minut od momentu wrzenia, na małym ogniu.
Odcedzić. Pić 3 x dziennie po 1 szklance. Na sklerozę
23 kwiecień
Yacon wychodzi na powierzchnię