Chciałybym poprosić administratora o wskazówki jak zamieścić zdjęcia na forum. Może jakaś krótka instrukcja?Znamy się trzy lata ale teraz to jestem per
administrator. No dobra, niech będzie. Jakoś to zniosę.
Proszę również o nieco cierpliwości jeśli chodzi o sprawy organizacyjne, bo przygotowanie takiej instrukcji też zajmuje chwilkę czasu (zwłaszcza przygotowanie zrzutów ekranowych). Obecnie forum zajmuje 100% mojego wolnego czasu ale wszystkiego od razu i tak nie dam rady zrobić.
Ja osobiście zdjęcia przechowuje na Google Picasa i takie też rozwiązanie każdemu polecam. Można co prawda korzystać z fotosika albo imageshack ale według mnie rozwiązanie proponowane przez google jest najwygodniejsze, łatwo jest zarządzać zdjęciami i albumami. Jednak według mnie najważniejszą zaletą są szybkie serwery.
Aby mieć możliwość umieszczania zdjęć w Picasie trzeba mieć założone konto e-mail na serwerze gmail.com. Sam proces zakładania konta jest dość prosty i chyba każdy jest w stanie przez niego przebrnąć. Nie wiem czy aby założyć takie konto obecnie potrzebne jest zaproszenie do produktu gmail. Myślę, że nie. Jednak w razie czego mogę takie zaproszenie wysłać.
Jeśli mamy już takie konto założone należy się do niego zalogować. Wygląda to jak poniżej:
Teraz należy kliknąć w link
zdjęcia (u góry, czwarty od prawej). Efekt tego będzie następujący:
Klikamy w
Tak, utwórz mój profil Google a kolejny screen wygląda tak:
Można teraz pobrać program Picasa i przy jego pomocy administrować swoim kontem. Mi osobiście takie rozwiązanie nie odpowiada i wolę zdjęcia przesyłać z przeglądarki. Aby wysłać zdjęcie trzeba kliknąć na
Prześlij (po prawej stronie od
Eksploruj). Otworzy się okienko
Prześlij zdjęcia: Utwórz album. Jeśli nie mamy jeszcze żadnego albumu to trzeba będzie takowy założyć. W polu tytuł wpisując jego nazwę. Jeśli jakieś albumy już są założone to wtedy będzie można alternatywnie wybrać dogranie zdjęć do już istniejącego albumu. Wygląda to tak (wybieramy
Kontynuuj):
Teraz wystarczy kliknąć
Wybierz zdjęcia do przesłania a następnie zaznaczyć jedno lub więcej zdjęć. Prezentują to dwa kolejne zrzuty ekranowe:
Jak mamy już wgrane zdjęcia to przechodzimy do albumu ze zdjęciami, które chcemy umieścić na forum. Klikamy na zdjęcie w albumie a następnie na
Link do tego zdjęcia, ptaszkujemy
Tylko zdjęcie (bez linku). W tym momencie w polu
Umieść obraz na stronie znajdzie się interesujący nas link. Pokazuje to poniższy zrzut ekranu:
Tak skopiowany link ma postać:
https://lh3.googleusercontent.com/_andVYhY2gi4/TX5hg259fyI/AAAAAAAAAqU/-LL8xWR_4FU/s144/araukaria.jpg
teraz trzeba ciąg
s144 zmienić na
s800 tak aby link finalnie wyglądał jak poniżej:
https://lh3.googleusercontent.com/_andVYhY2gi4/TX5hg259fyI/AAAAAAAAAqU/-LL8xWR_4FU/s800/araukaria.jpg
Tak spreparowany link kopiujemy do okna edycji postu. Zaznaczamy cały a następnie wybieramy pierwszą ikonkę po lewej, taką z malutkim obrazkiem (pod symbolem
B). Chodzi o to aby objąć link znacznikami
img.
To wszystko. Być może wygląda to groźnie jednak w istocie jest bardzo proste. Jeśli są jakieś pytania dodatkowe to chętnie doprecyzuję to co jeszcze jest ewentualnie niejasne.