Kwiecień jeszcze się nie skończył, ale dotychczasowe wyniki są z pewnością ciekawe. Zarówno pod kątem warunków pogodowych w naszych ogrodach jak i działania stacji pogodowych.
Ostatnie 31 dni:
Drawsko Pomorskie
Min. -6.5 °C Śr. 9.1 °C Maks. 27.5 °C
Min. 21 % Śr. 63 % Maks. 94 %
Opady Ogólnie 1.6 mm
Promieniowanie słoneczne: Śr. (24 h) 182.4 W/m² Śr. 319.8 W/m² Maks. 979.0 W/m² Godziny 272.0 h
Ştubeiu
Min. -4.1 °C Śr. 8.6 °C Maks. 22.3 °C
Min. 21 % Śr. 67 % Maks. 99 %
Opady Ogólnie 70.9 mm
Śr. (24 h) 124.7 W/m² Śr. 223.5 W/m² Maks. 867.6 W/m² Godziny 214.8 h
Śmigiel
Min. -2.4 °C Śr. 10.7 °C Maks. 28.0 °C
Min. 21 % Śr. 58 % Maks. 98 %
Opady Ogólnie 7.8 mm
Śr. (24 h) 139.1 W/m² Śr. 247.4 W/m² Maks. 789.0 W/m² Godziny 215.7 h
Do wartości promieniowanie słonecznego nie przywiązałbym większej wagi w kwestiach porównawczych. U mnie w Davisie na pewno ten czujnik działa dobrze. Wiem to, ponieważ na wykresie w programie weatherdisplay z którego korzystam mam obok "puszczoną" kontrolną linię maksymalnego możliwego promieniowania bezpośredniego. Gdy czujnik jest zabrudzony wartości układają się poniżej tej linii ( w bezchmurny dzień) natomiast po wyczyszczeniu pomiary są zgodne z linią "maksymalnego promieniowania", która jest obliczana matematycznie. Owa linia jest obliczona dla maksymalnego promieniowania bezpośredniego (czyli błękitne niebo i samo słońce). W przypadku częściowego zachmurzenia dochodzi jeszcze udział promieniowanie rozproszonego, więc naturalne jest, że w pewnych sytuacjach wartości promieniowania będą przekraczały kontrolną linię.
Większe skoki promieniowania całkowitego ( promieniowanie bezpośrednie + promieniowanie całkowite) są związane z sumowaniem promieniowanie bezpośredniego i rozproszonego oraz ze sposobem prezentacji tej wartości przez daną stację lub oprogramowanie. Być może to nie działa do końca dobrze w stacjach EFWS2900 lub elementy pomiarowe są zabrudzone. Może być też tak, że stacje EFWS2900 podają ten parametr bardziej uśredniony, natomiast stacje Davis bardziej chwilowy. Być może stąd wynika różnica w wartości ekstremalnej tego parametru. Jednak nawet gdy pominiemy maksymalną wartość z Drawska na poziomie Maks. 979.0 W/m² to i tak widzimy, że w Polsce było porostu więcej słońca w tym okresie. Średnia stacji Kaczmara była wyższa od średniej ze stacji Lewiatana.
Różnica w pomiarach mocy promieniowania słonecznego może również zależeć od przejrzystości atmosfery. Generalnie na północy Polski różnego rodzaju zmętnienia i zanieczyszczenia występują rzadziej, przez co paradoksalnie północ może być lepiej nasłoneczniona od południa kraju w pewnych układach synoptycznych.
Przykład z tego samego typu stacji z miejscowości nadmorskiej. Darłowo.
146.0 W/m² Śr. 249.9 W/m² Maks. 797.7 W/m² Godziny 237.3 h
Maksymalne promieniowanie wyższe od tego zarejestrowanego z ogrodu Kaczmara. Pomijam usłonecznienie, ponieważ jak wiemy, na ten parametr ma wpływ również długość dnia, która na północy jest dłuższa w okresie ciepłym.
Wniosek jednak jest taki, że wartości promieniowanie nie są w pełni porównywalne miedzy stacjami Davis a EFWS2900.
Niestety problemem będzie porównywanie danych, które są niepełne. U siebie mam zawsze 100% danych do dyspozycji, ale strona waethercloud do której testowo wysyłam dane nie rejestruje danych w przypadku braku internetu czy zasilania. Dane można uzupełniać ręcznie, ale za konto trzeba wtedy zapłacić. Ja nie będę płacił ponieważ u siebie na serwerze mam wszystko. Oczywiście nie zmienia to niczego w fakcie, że za taką kwotę i tak dostajemy całkiem ciekawy produkt.