Witam
Wiem że jest już wątek o magnoliach grandiflora, natomiast gatunków zimozielonych magnolii jest więcej więc postanowiłęm założyć nowy wątek.
Ostatnimi czasy stałem się szczęśliwym posiadaczem kilku odmian i gatunków, które przedstawiam poniżej. Mam nadzieję że będa dobrze rosły, oczywiście będę zdawał relację, jak mają się poszczególne okazy.
To jest magnolia virginiana, ponad metrt wysokości, została niedawno posadzona, w gruncie powinna być łądniejsza i mieć bardziej zielone liście....
to jest magnolia delavayi, według różnych źródeł to strefa 7, ale ostrżnie będzie to 8, a więc okrywanie tej rośliny obowiązkowe, być może nawet z dogrzewaniem....
to jest magnolia grandiflora Kay Parris - około 130 cm, posadzona przed domem
to magnolia grandiflora alta
to jest magnolia insignis nazywana też Manglieta insignis, jedna z piękniejszych magnolii, źródła podają strefę 7a, więc ma u nas szanse...
to magnolia grandiflora francois treyve
a na koniec zagajnik z m grandiflora francois treyve, m insignis i m. delavayi. Pod tymi 2 ostatnimi na głebokości około 0,5m idzie linia grzewcza z pieca do domu, więc ogrzewanie od dołu będą miały. z zimozielonych są oczywiście różaneczniki, a także daphniphyllum macropodum
Warunki u mnie w ogrodzie:
gleba żyzna czarna ziemia, poziom wody wysoki ( poniżej 0,5-1m w zależnosci od pogody lustro wody), gleba nigdy nie wysycha nawet podczas suszy, ale jest przepuszczalna (nie ma gliny)
klimat - bardzo wilgotno, teren osłonięty od wiatrów, wystarczy słońce i jest gorąco, o tym że jest wilgotno świadczy to że na nowej dachówce po 4 latach rosną już porosty i mech....
strefa 7b z ekscesami do 7a, nadmorska - do morza 16km,
tempeartury zimą (podczas standardowej zimy) -15C kilka razy w nocy przy bezchmurnym niebie ( w tym roku -12C jeden raz), -20C raz na kilka lat, -25C raz na około 30 lat
temperatury latem - dosyć ciepło w miesiącach letnich 25C, do powyżej 30C, teren osłonięty a więc temperatura w słońcu bardzo wysoka (figa na przykład z słoneczne dni więdnie?)
opady/wilgotność - opady największe (poza górami) w Polsce - czasami pada kilka dni pod rząd bez przerwy, wilgotność bardzo dużą, opady zimą częste, zdarzają sie opady śniegu bardzo intensywne tzw. efekt jeziora (zimne masy arktyczne ogrzewają sie nad bałtykiem i dają bardzo duże opady), podczas jednej nocy potrafi spaść 40-50 cm śniegu, który łamie rośliny ( w tym roku 2 lutego spadło 45cm w kilka godzin, efekt połamane sosny w lasach i ogrodach), ale śnieg szybko topnieje i rzadko utrzymuje sie dłużej niz 2 tygodnie.
Wiatry - prędkosć 90-100km/h to standard, co najmniej kilka razy w zimę ( w tym sezonie jesień-wiosna już ponad 10 razy), czasami też w lato, ale teren osłonięty od północy i zachodu przez wysokie na 25-30m buki więc u mnie tragedii nie ma
I to chyba tyle o warunakch u mnie.
Zobaczymy jak magnolie będą sobie radziły.
Jeśli ktoś z was ma ciekawe gatunki magnolii to prosze pisać...
pozdrawiam
Łukasz