Listopad 23, 2024, 08:30:56
Witamy,
Gość
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Forum SMF zostało uruchomione!
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Rejestracja
Palmy w Polsce
>
Hyde Park - Linki - Klimat - Handel
>
Hyde Park
>
Festiwal jesieni i Tuicii
« poprzedni
następny »
Strony: [
1
]
Drukuj
Autor
Wątek: Festiwal jesieni i Tuicii (Przeczytany 16348 razy)
lewiatan1975
G1
Ekspert
Wiadomości: 1674
Festiwal jesieni i Tuicii
«
dnia:
Październik 27, 2014, 08:58:44 »
W dniach 24-26.10.2014 odbywał się festiwal gdzie świętowano Jesień i tradycyjny miejscowy wyrób Tuica. Z pewnych przyczyn prezentuję tylko kilka zdjęć z soboty tak abyście mieli pojęcie jak to wygląda.
Był wątek kulturalny:
Dla zgłodniałych stoły łamiące się od jedzenia:
Nie tylko mięsiwo ale i nabiał:
Dla rozgrzania można się było pokrzepić grzanym winem z jabłkami, pomarańczami i przyprawami korzennymi:
I to co najważniejsze - wystawiali się lokalni producenci Tuicii i Palincii (Palinca to podwójny destylat
) - poniżej kilku z nich
Ceny od 20 do 40 RON (prawie jak PLN) za litr. Można było oczywiście załapać się na darmową degustację której chętnie się poddałem w piątkowy wieczór dlatego zdjęcia prezentowane są tylko sobotnie
Pozdrawiam I zapraszam chętnych za rok.
Zapisane
Pozdrowienia z Rumuni (45.22, 26.01), 480 m n.p.m
andres
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomości: 4320
Odp: Festiwal jesieni i Tuicii
«
Odpowiedź #1 dnia:
Październik 27, 2014, 11:12:45 »
Ciekawe zdjęcia. Dobrze, że pokazałeś trochę lokalnego kolorytu.
Ich wędliny są smaczne? Te zwijane w rulonik to jakieś ostro przyprawione?
Zapisane
Blog Palmy w Taczanowie
lewiatan1975
G1
Ekspert
Wiadomości: 1674
Odp: Festiwal jesieni i Tuicii
«
Odpowiedź #2 dnia:
Październik 27, 2014, 11:41:56 »
Wędliny są smaczne ale te robione w zaciszu domowym. Te zwijane były pikantne - sam kosztowałem
ale nie jest to reguła. Sporo spożywa się tu mięsa baraniego i część z tych wędlin było właśnie z takiego mięsa (mieszanego z wieprzowiną). Najbardziej mi smakują wędliny zrobione właśnie z mieszaniny mięsa baraniego i wieprzowego z kawałkami ostrej papryki, grubo mielonym pieprzem i czosnkiem. Suszy się je na powietrzu i tak dojrzewają. Pychota.
Zapisane
Pozdrowienia z Rumuni (45.22, 26.01), 480 m n.p.m
greg
Administrator
Ekspert
Wiadomości: 3283
Będzin-Grodziec, woj. śląskie
Odp: Festiwal jesieni i Tuicii
«
Odpowiedź #3 dnia:
Październik 27, 2014, 20:53:18 »
Bardzo dziękuję za te zdjęcia.
Jest to, jak zauważył Andrzej, lokalny koloryt w pełnej krasie. W dodatku zapewne całkiem smaczny.
W zasadzie Rumunia jest w Polsce krajem mało znanym, a jak wynika z tego co piszesz czy pokazujesz przy różnych okazjach - z pewnością wartym bliższego poznania.
Zapisane
Moja strona:
palmywpolsce.pl
Moje palmy:
Palmy w Będzinie
Moje zabezpieczenia:
„Projekt Phoenix”
(2010),
„Warownia”
(2011),
BigBag
(2012),
nadmuch c.o.
(2012),
opony
(2012),
Piankobuda
(2013),
Wiórkobuda
(2013),
Seria StyroLux
(2014)
Forum o palmach mrozoodpornych, bananowcach i innych roślinach:
forum.palmy.net.pl
arundo
G1
Ekspert
Wiadomości: 2294
Odp: Festiwal jesieni i Tuicii
«
Odpowiedź #4 dnia:
Październik 27, 2014, 23:46:51 »
Lewi dzięki za regionalizm, zazdroszczę koryta baraniego. W polskich sklepach to górna półka cenowa, no tańsza od strusia i kangura ale to rarytas
Ostatnio na Gubałówce wieprzowinę sprzedawano jako szaszłyk barani
Pozdrawiam A
Zapisane
Drukuj
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Palmy w Polsce
>
Hyde Park - Linki - Klimat - Handel
>
Hyde Park
>
Festiwal jesieni i Tuicii