Mogę dodać o tutejszym klimacie Podhala. Mieszkam w zachodniej części regionu i wiem coś więcej na ten temat.
Klimat jest zróżnicowany pod względem wysokości i porę roku, latem na dnie kotliny są najcieplejsze dochodzących do powyżej 30 stopni, kilka lat temu dochodziły się nawet do +35 stopnie zwłaszcza w Jabłonce na Orawie, a więc nie jest na Podhalu. Na Podhalu najcieplej było w Niedzicy, około 20 km na zachód od Nowego Targu. Biorąc pod uwagę na obecności sztucznych jezior sprzyjali do utrzymywania takich temperatur. Gdyby te jeziora nie istniały dzisiaj, to na dnie dzisiejszego jeziora dochodziłyby do wyższej temperatury niż w Niedzicy i Jabłonce czy nawet Krakowa i Nowego Sącza. Mój region Czarny Dunajec utrzyma się na temperaturze nie więcej niż 35 stopnie w niektórych wyjątkowych ciepłych latach. Kiedyś wyczytałem książkę o historii dawnego Podhala, w roku
1925 region osiągnął nawet temperaturę niesamowicie do
38 stopnie w cieniu, co jest prawdopodobnie był to ekstremum ciepła w XX wieku.
Zimą dochodziły nieraz do silnych mrozów dochodzących do ponad 40 stopnie, przed II Wojną Światowej jeszcze większe mrozy, o tym już pisałem wcześniej. Tylko w regionie Poronina, Czarnego Dunajca oraz Jabłonki na Orawie są najzimniejsze miejsca Kotliny Orawskonowotarskiej. W zimie zjawisko inwersja jest dość pospolitym zjawiskiem, z tego powodu przy bezchmurnym niebie często dochodziły się do zanieczyszczenia powietrza przez długi czas. Każdego roku dochodziły się do amplitudy rocznej co najmniej 50 stopni (w tym roku już 69 stopni), zdarzyły się lata z powyżej 70 i prawie 80 stopnie różnicy.
Nie zawsze zimą jest mroźne, bo bywały się nawet bardzo ciepłe zimy m.in. w 1921 roku. W styczniu tego roku według źródła i IMGW w książce nie mogłem w to uwierzyć, że zdarzyły się temperatury aż
+18 stopnie w cieniu! Gdyby były takie duże miejscowości jak Nowy Targ, to byłby nawet absolutnym rekordem ciepła w Polsce w styczniu. Niestety ostatecznie znalazła się Jelenia Góra, nieco chłodniej, tylko +17 stopni z 1993 roku. Biorąc pod uwagę również w styczniu panoway duże ekstremum historycznych temperatur, bo +18/~-48 równa jest 66 stopni.
Skoro mamy miesiąc wrzesień, to temperatury są w normie, kiedyś było nawet 30 stopni w cieniu, ale również ponad 5 stopni mrozu, wszystko dzieje się podczas anomalii pogodowej.
Tyle na razie pisałem, następnym razem napiszę m.in. o opadzie.
I suszy.