Jeśli skrzyżujesz Aa x aa to tak jak napisałeś i zgodnie z rozpisanym przeze mnie diagramem otrzymamy: Aa, Aa, aa, aa.
Natomiast zgodnie z obietnicą starałem się zgłębić temat albinizmu (ze wskazaniem na albinizm u roślin). Zajrzałem do:
- Ewolucja, Douglas J. Futuyma
- Biologia, Claude A. Villee
- Fizjologia Roślin, pod red. Moniki Kozłowskiej
I niestety klapa. Istna
terra incognita. Najwięcej obiecywałem sobie po
Ewolucji, ale niestety się zawiodłem. Ten doskonały podręcznik, pełen ciekawej wiedzy, o albinizmie jak na złość nic nie wspomina. Tylko w
Biologii (s. 748) znalazłem co nieco konkretów o albinizmie u... ludzi. Odległe to, ale pewną miarkę do albinotycznych palm pozwala przyłożyć.
Albinizm. Albinosami nazywamy osobniki pozbawione barwnika we włosach i w skórze. Albinizm jest cechą dziedziczną, polegająca na niewytwarzaniu specyficznego enzymu oksydazy o-dwufenolowej (tyrozynazy). Enzym ten katalizuje jedną z reakcji przy powstawaniu ciemnego barwnika melaniny. Dziedziczenie albinizmu jest warunkowane przez jedną parę genów, a albinosi, czyli homozygotyczni osobnicy recesywni, pojawiają się raz na 20 000 urodzeń. Na podstawie tej liczby można obliczyć, że częstotliwość występowania osobników aa (q2) wynosi 1/20'000. Z wartości q można następnie obliczyć q, wyciągając pierwiastek kwadratowy z q2. Pierwiastek kwadratowy z 1/20'000 wynosi w przybliżeniu 1/141. Ponieważ p = 1 - q, czyli 1 - 1/141 to p = 140/141. Znając już wartości p i q, można obliczyć wartość 2pq, czyli częstość występowania osobników będących nosicielami genów Aa, wynoszącą 2 x 140/141 x 1/141 = 1/70. Zaskakujące jest, że aż co siedemdziesiąty człowiek jest nosicielem genu albinizmu.
Czyli w ludzkiej populacji 20'000 osobników statystycznie mamy:
- 19'713 homozygot AA (osoby „normalne”),
- 286 heterozygot Aa (osoby „normalne”, ale będące „nosicielami” albinizmu),
- 1 homozygotę aa (osoby albinotyczne).
A jak u palm? A któż to wie.
Pewnie nikt tego nie bada. Nie wiemy ile jest palm, ani ile jest wśród nich osobników z zaburzoną syntezą chlorofilu.