Zima w pełni.
Jak się miewają palmy? Jak się udała budowa zabezpieczeń? Czy wszystko jest w porządku?
hej
palmy miewaja sie wysmienicie,
znajde chwilke to zrobie fotki
mam bude zrobiona sciany z plyty osb + welna , dach poliweglan, grzeje kablem grzewczym 200wat, dl 24mb, powierzchnia buy to dl 5mb szer 1m wys 1,2m , gdy temp wacha sie w granicach -5 mam w budzie 6-7 na plusie , gdy temp spadala do ok -15 stopni to mialem ok 0 albo lekki minusik
np gdy swiecilo sloneczko temp ok 5-10 stopni na zew to malem nawet 15 stopni na plusie bez grzania
najbardziej w du.. dostala Bismarckia( trzymana w domu) zeschly sie jej wszystkie liscie,( obok niej jest jeszcze jedna i nic jej sie nie stalo) ale wstawielm ja do pokoju gdzie jest podlogowka i w ciagu miesiaca wypuscila 2 nowe liscie, oliwki tez dostaly..trzymalm je w pokoju temp ok 15 stopni i z 5 oliwek opadlo wiekszosc lisci sa strasznie gole.....
na nastepna zime powiekszam moja bude i wkladam oliwki do niej.
mam jeszcze laura, bananowce, agawe i opuncje w big wymiarze , schowane sa w pomieszceniu gospodarczym, wylozylem sciany i strop welna, i grzeje lampa ktora daje swiatlo i cieplo, gdyz nie mam tam okien, dzrwi otwieram zeby dodac troche switla tylko przy temp na plusie , aha i temp mam a plusie 3-5 stopni, prz wiekszych mrozach dogrzewalem nagrzewnica
yucci ktore mam w gruncie, byly przykryte przy wiekszych mrozach podwojnie flizelina ta najgrubsza, o sa ok, teraz mam je odkryte