Zrobiłem wreszcie ten matematyczny model psychometryczny. Arkusz
jest do pobrania z serwera forum. Jest co prawda w formacie xls (Excel), ale i tak został przez mnie zrobiony w Open Office i ten darmowy pakiet biurowy z powodzeniem go odczyta. Prawdę mówiąc spodziewałem się, że wyjdzie trochę lepiej. O ile współczynnik kierunkowy prostej dało się dość gładko przybliżyć za pomocą wielomianu drugiego stopnia to problem był z wyrazem wolnym. Tu dopiero pomógł wielomian piątego stopnia, a i efekt dopasowania był gorszy (r
2=0.99 dla współczynnika kierunkowego i r
2=0.91 dla wyrazu wolnego). Model został sporządzony dla zakresu temperatur od 0 C do 12 C i w tym właśnie zakresie jest użyteczny.
W czterech pierwszych komórkach jest kalkulator różnicy temperatury pomiędzy termometrem suchym i mokrym.
Komórki poniżej zawierają wartości tabeli wygenerowane przygotowanym modelem. Zrobiłem to po to byś mógł ocenić jego jakość. Wartości liczbowe w kolorze czarnym to temperatura w stopniach Celsjusza oraz wilgotność względna. Wartości na zielono to są wartości oryginalne z Twojej tabeli. Wartości na żółto są wyliczone moim modelem. Czyli właśnie zielone z żółtym trzeba porównywać.
Marcinie, oceń proszę czy z taką dokładnością to się będzie nadawało do dalszego wykorzystania w naszym przyszłym „kalkulatorze przymrozków”.
Dla bardzo dociekliwych. Formuła arkusza wyliczająca różnicę pomiędzy termometrem suchym a mokrym na podstawie wilgotności względnej i temperatury termometru suchego ma postać:
=(B2-(3,773*10^-4*B1^5-1,166*10^-2*B1^4+1,211*10^-1*B1^3-4,46*10^-1*B1^2+1,966*10^-1*B1+9,883*10^1))/(-2,805*10^-2*B1^2+9,369*10^-1*B1-18,29)
gdzie B2 to wilgotność względna, a B1 to temperatura w stopniach Celsjusza.