To ja chętnie podczepię się pod temat i dorzucę parę fotek. Pierwsza z nich to wollemia rosnąca w Monte Carlo (przed kasynem). Zdjęcie zrobiłem w ubiegłym roku. Roślina miało około 3 metry wysokości.
Drugie zdjęcie przedstawia małą wollemię z Bałtowa (woj. Świętokrzyskie). To zdjęcie zrobiłem w 2008 r. Sądzę, że ta roślina była zadołowana z donicą. A jak Bałtów to gratisowo dorzucę parę fotek dinozaurów. W Bałtowie jest bardzo ładnie. Bardzo fajne miejsce na weekendowy wypad z rodziną. Ten park to prawdziwa gratka dla dzieci, o których naprawdę pomyślano. Spory plac zabaw. Małe dinozaury, na których można usiąść, piaskownica, w której można odkopać szkielet tyranozaura itp. itd. Atrakcji jest sporo. W pobliskich Kurozwękach jest safari z bizonami.
Wracając do wollemii to u nas niestety jest to kolejna roślina pojemnikowa. Natomiast bardzo do niej podobna jest
kuningamia chińska. Również wrażliwa, ale radząca sobie w naszym klimacie. Ładny egzemplarz tej rośliny jest w zbiorach arboretum w Wojsławicach.
1. Wollemia w Monte Carlo, 3m.
2. Wollemia w Bałtowie.
3. Bałtów, dinozaur kaczodzioby (korytozaur).
4. Bałtów, stegozaur.
5. Bałtów, tyranozaur.