Niedawno otrzymałem trochę nasion i oczekuję nastepnych.
Z Garrym z Chin umówiłem się że wyśle mi jeszcze z palmami nasiona trachycarpus tesan north mountain za pół ceny ale w zamian bedę go informował jak się sprawdza w naszych warunkach.
Ponieważ jest to świeża sprawa nie mieli jeszcze okazji robić porównań tesanów z różnych lokalizacji (jak przechodzą trudne zimowe warunki)
Uprawiali tylko tesany cultivated, te south mountain pochodza od tesanów rosnących w górach bardziej na południe a tesany north mountain w górach bardziej na północ gdzie warunki są najgorsze tzn.temperatury najniższe.
Ja będę takim testerem.Licencja na Europę:)
Oto fotka porównujaca wielkość nasion, duże to tesan cultivated, małe to zwykły fortunei:
Zamierzam posiać większą ilość i testować potem w gruncie.
Do testów użyję: -trachycarpus fortunei (z Dortmundu od Martina-dla porównania-podobno z wytrzymałej palmy)
-trachycarpus fortunei tesan cultivated
-trachycarpus fortunei tesan south mountain
-trachycarpus fortunei tesan north mountain
Zmierzyłem długość nasion-fortunei z Dormundu ma 9mm, tesan south mountain 10-11mm, tesan cultivated 11,5mm
Na razie otrzymane nasiona moczyłem tydzień w ciepłej wodzie codziennie zmienianej, następnie wsadziłem do doniczek produkcyjnych o głebokości 6,5cm i szerokości 6,5cm wypełnionych 50/50 włóknem kokosowym i ziemią dla palm.
Obecnie stoją przy kaloryferze gdzie temperatura jest pomiędzy 20C a 25C czyli idealnie dla tracha przy wysiewaniu.
Do wiosny powinny pojawić się małe listki i doniczki pójdą na dwór a mała część już szybko do gruntu.
Więcej za rok,dwa.Co pozostanie za 5-6 lat.
Info dla MarcinaD-czekał dość długo-razem z małymi pójdą też do gruntu większe palmy sądzę że kilka.