Robert, co do wiatru miałem na myśli dach w pozycji otwartej, zresztą sam musisz to wypraktykować.
Co do higrostatu to domyślam się, że ma załaczać wentylacje, są takie wentylatory z wbudowanym higrostatem, do zastosowqnia głownie w łazienkach. Miałem taki nawet kupić, ale obawiełem się że przy dużej wilgotności na zewnątrz nie będzie się wyłączał.
Ja codziennie otwieram albo uchylam okna, czas otwarcia zależności od temperatury na zewnątrz. Im większ mróz tym na krócej. Co ciekawsze im większy mróz tym wilgotność mniejsza. Przy największych mrozach wentylator wyciągowy załącza się automatycznie 2-3 razy na dobę po 15 minut.
Co ciekawe nadmuch co przy krótkim działaniu np ok.godziny nie obniża wilgotności. Dobiero prszydłuższm działaniu gdy podniesie temperaturę o conajmniej kilka *C wilgotność spada.
Moim zdaniem daktyl nie ma jakiejś granicznej wilgotności, tak jak to jest przy temperaturze minimalnej, ważne żeby nie był ciągle w 100% wilgotności i nieruchomym powietrzu, zwlaszcza w niskich temperaturach.