18 grudnia 2018Ostatnie dni z niewielkim mrozem były okazją do uruchomienia KlimaLogg i porównania kilku temperatur.
Na poniższym wykresie (2 doby) trzy górne linie to temperatura gruntu, wszystkie kable grzeją od około tygodnia, stąd temperatury są wysokie:
1. JBP - kabel 80W, czujnik na ok. 20 cm
2. BG - kabel 50W, czujnik na podobnej głębokości, może trochę głębiej
3. Jubeae - 2 kable po 50W, grzeją obydwa, czujnik na 50 cm
Druga grupa, pośrodku, to dwie porównywalne budy o takich samych wymiarach i konstrukcji (3 m)
4. Jubaea - temperatura powietrza
5. Phoenix - temperatura powietrza
Identyczna moc węży świetlnych: 224 W
Te same termostaty, ale nie ustawiałem ich tak samo.
Na samym dole:
6. Temperatura zewnętrzna, czujnik na 1 m w pobliżu budy phoenixa
Jak widać wykres zaczyna się wieczorem przy -5°C.
U phoenixa wszystko działa jak w zegarku: góra dół, góra dół.
U jubei linia jest nieregularna: czujnik termometru nie jest czujnikiem termostatu (jak u phoenixa) i u jubei jest umieszczony bardziej w liściach.
Ważnym czynnikiem jest tu grzany grunt, który niewątpliwie podnosi również temperaturę powietrza.
17 grudnia o 12.30 wyłączyłem grzanie, gdy temperatura wyszła na plus, pokazało się na krótko słonce.
Widać od razu natychmiastową reakcję temperatur, zarówno powietrza, jak i gruntu.
O godzinie 18.00 ponownie włączyłem grzanie u wszystkich palm OPRÓCZ phoenixa.
Wykres pokazuje, że temperatura gruntu szybciej spada po wyłączeniu niż rośnie po przywróceniu zasilania.
18 grudnia o 12.00 wyłączyłem grzanie i tak to już pozostanie przez najbliższe dni.
Grzał będę tylko banany, których na wykresie nie ma.
Sytuacja na wykresie jest o tyle ciekawa, że przez prawie całą dobę temperatura na zewnątrz pozostała stabilna, na poziomie około zera.
Nie było więc żadnego zewnętrznego wymuszenia typu -15°C w nocy i mroźny wiatr.
Już w poprzednich latach z podobnych wykresów wynikało, że po wyłączeniu grzania temperatura w budzie szybko spada,
ale zatrzymuje się przez jakiś czas na bezpiecznym poziomie.
W tej chwili (15.30), temperatura w budzie phoenixa to +3°C (przy 62% wilgotności) (a przy +8°C wilgotność wynosiła 82%).
Temperatury powietrza w dwóch budkach hybryd butii nie znam, jeszcze nie mierzyłem, jest tam wilgotno i ciepło, gdy wkładam rękę.
Przy -5°C na pewno było tam kilka stopni na +
Kilkanaście dni temu było -9°C, a w środku JBP (80W w gruncie) zmierzyłem +6°C w powietrzu
Mam zaufanie do grzania gruntem takich małych budek, sprawdziłem to już kilka lat temu, gdy miałem sagowce w gruncie z zakopanym kablem grzejnym.
Takie to oto można poczynić obserwacje.
Nie jest to eksperyment mający udowodnić jakąś tezę.
Po prostu zestawienie danych, które pozwala lepiej poznać osłony i wiedzieć co trzeba włączać, a czego nie.
Nadchodzi ocieplenie, za kilka dni wszystko będzie już na sporym plusie.