Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Forum SMF zostało uruchomione!

Autor Wątek: Festiwal jesieni i Tuicii  (Przeczytany 16471 razy)

lewiatan1975

  • G1
  • Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 1674
Festiwal jesieni i Tuicii
« dnia: Październik 27, 2014, 08:58:44 »

W dniach 24-26.10.2014 odbywał się festiwal gdzie świętowano Jesień i tradycyjny miejscowy wyrób Tuica. Z pewnych przyczyn prezentuję tylko kilka zdjęć z soboty tak abyście mieli pojęcie jak to wygląda.



Był wątek kulturalny:




Dla zgłodniałych stoły łamiące się od jedzenia:




Nie tylko mięsiwo ale i nabiał:


Dla rozgrzania można się było pokrzepić grzanym winem z jabłkami, pomarańczami i przyprawami korzennymi:


I to co najważniejsze - wystawiali się lokalni producenci Tuicii i Palincii (Palinca to podwójny destylat  :)  ) - poniżej kilku z nich







Ceny od 20 do 40 RON  (prawie jak PLN) za litr. Można było oczywiście załapać się na darmową degustację której chętnie się poddałem w piątkowy wieczór dlatego zdjęcia prezentowane są tylko sobotnie  ;)

Pozdrawiam I zapraszam chętnych za rok.
Zapisane
Pozdrowienia z Rumuni (45.22, 26.01), 480 m n.p.m

andres

  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 4320
Odp: Festiwal jesieni i Tuicii
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 27, 2014, 11:12:45 »

Ciekawe zdjęcia. Dobrze, że pokazałeś trochę lokalnego kolorytu. :)

Ich wędliny są smaczne? Te zwijane w rulonik to jakieś ostro przyprawione?

lewiatan1975

  • G1
  • Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 1674
Odp: Festiwal jesieni i Tuicii
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 27, 2014, 11:41:56 »

Wędliny są smaczne ale te robione w zaciszu domowym. Te zwijane były pikantne - sam kosztowałem  :) ale nie jest to reguła. Sporo spożywa się tu mięsa baraniego i część z tych wędlin było właśnie z takiego mięsa (mieszanego z wieprzowiną). Najbardziej mi smakują wędliny zrobione właśnie z mieszaniny mięsa baraniego i wieprzowego z kawałkami ostrej papryki, grubo mielonym pieprzem i czosnkiem. Suszy się je na powietrzu i tak dojrzewają. Pychota.

Zapisane
Pozdrowienia z Rumuni (45.22, 26.01), 480 m n.p.m

greg

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 3283
  • Będzin-Grodziec, woj. śląskie
    • Palmy w Polsce
Odp: Festiwal jesieni i Tuicii
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 27, 2014, 20:53:18 »

Bardzo dziękuję za te zdjęcia.
Jest to, jak zauważył Andrzej, lokalny koloryt w pełnej krasie. W dodatku zapewne całkiem smaczny. ;)
W zasadzie Rumunia jest w Polsce krajem mało znanym, a jak wynika z tego co piszesz czy pokazujesz przy różnych okazjach - z pewnością wartym bliższego poznania.
Zapisane
Moja strona: palmywpolsce.pl
Moje palmy: Palmy w Będzinie
Moje zabezpieczenia: „Projekt Phoenix” (2010), „Warownia” (2011), BigBag (2012), nadmuch c.o. (2012), opony (2012), Piankobuda (2013), Wiórkobuda (2013), Seria StyroLux (2014)
Forum o palmach mrozoodpornych, bananowcach i innych roślinach: forum.palmy.net.pl

arundo

  • G1
  • Ekspert
  • *
  • Wiadomości: 2294
Odp: Festiwal jesieni i Tuicii
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 27, 2014, 23:46:51 »

Lewi dzięki za regionalizm, zazdroszczę koryta baraniego. W polskich sklepach to górna półka cenowa, no tańsza od strusia i kangura ale to rarytas :f50: Ostatnio na Gubałówce wieprzowinę sprzedawano jako szaszłyk barani :P
Pozdrawiam A
Zapisane