Palmy w Polsce
Hyde Park - Linki - Klimat - Handel => Hyde Park => Wątek zaczęty przez: lewiatan1975 w Październik 27, 2014, 08:58:44
-
W dniach 24-26.10.2014 odbywał się festiwal gdzie świętowano Jesień i tradycyjny miejscowy wyrób Tuica. Z pewnych przyczyn prezentuję tylko kilka zdjęć z soboty tak abyście mieli pojęcie jak to wygląda.
(https://lh3.googleusercontent.com/-PNnmQZqfgIo/VE31GKViOFI/AAAAAAAADPg/ESCZZikN83s/w721-h541-no/DSC_0309.JPG)
Był wątek kulturalny:
(https://lh6.googleusercontent.com/-2MRjHU15NDo/VE3041961wI/AAAAAAAADNw/fNGsZVVY5Ro/w721-h541-no/DSC_0295.JPG)
(https://lh3.googleusercontent.com/-gifAuMCleI8/VE305xEHuOI/AAAAAAAADN8/-yqaNnvarHA/w721-h541-no/DSC_0297.JPG)
Dla zgłodniałych stoły łamiące się od jedzenia:
(https://lh4.googleusercontent.com/-f2rzuU6D9Bc/VE306z8Q7vI/AAAAAAAADOE/HeO2BEkNg0k/w721-h541-no/DSC_0298.JPG)
(https://lh5.googleusercontent.com/-UIFcBbkAlNo/VE308jiGNlI/AAAAAAAADOU/nl-Q1h4AEws/w721-h541-no/DSC_0299.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-vLk8iwfJtsk/VE308muvUsI/AAAAAAAADOQ/kev2vkyLzes/w721-h541-no/DSC_0300.JPG)
Nie tylko mięsiwo ale i nabiał:
(https://lh3.googleusercontent.com/-EZigr5OJvQE/VE31FAHaUmI/AAAAAAAADPY/JRtbeaKiBRM/w721-h541-no/DSC_0308.JPG)
Dla rozgrzania można się było pokrzepić grzanym winem z jabłkami, pomarańczami i przyprawami korzennymi:
(https://lh6.googleusercontent.com/-njsGSFaBVu0/VE30-DWlb2I/AAAAAAAADOc/1jAoAID6ePE/w721-h541-no/DSC_0301.JPG)
I to co najważniejsze - wystawiali się lokalni producenci Tuicii i Palincii (Palinca to podwójny destylat :) ) - poniżej kilku z nich
(https://lh3.googleusercontent.com/-XcNsEKvQnco/VE30_HZqxmI/AAAAAAAADOk/1PxpG2RADDg/w721-h541-no/DSC_0302.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-rlYMRyvM-gs/VE31As6ngsI/AAAAAAAADOw/qjpCuzEWLtE/w721-h541-no/DSC_0303.JPG)
(https://lh6.googleusercontent.com/-ydJpaZh84tM/VE31BIkRMpI/AAAAAAAADO4/2a57HZraAcE/w721-h541-no/DSC_0304.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/-pbaLO2Hzm9o/VE31B2kwyxI/AAAAAAAADPE/1B52EWcT4w0/w721-h541-no/DSC_0305.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/-iBPNGuanjXM/VE31CvvZp6I/AAAAAAAADPM/OxEsCaClWSM/w721-h541-no/DSC_0306.JPG)
(https://lh4.googleusercontent.com/-I-KbleBiFM4/VE31DXX6_5I/AAAAAAAADPQ/32poJArg-XM/w721-h541-no/DSC_0307.JPG)
Ceny od 20 do 40 RON (prawie jak PLN) za litr. Można było oczywiście załapać się na darmową degustację której chętnie się poddałem w piątkowy wieczór dlatego zdjęcia prezentowane są tylko sobotnie ;)
Pozdrawiam I zapraszam chętnych za rok.
-
Ciekawe zdjęcia. Dobrze, że pokazałeś trochę lokalnego kolorytu. :)
Ich wędliny są smaczne? Te zwijane w rulonik to jakieś ostro przyprawione?
-
Wędliny są smaczne ale te robione w zaciszu domowym. Te zwijane były pikantne - sam kosztowałem :) ale nie jest to reguła. Sporo spożywa się tu mięsa baraniego i część z tych wędlin było właśnie z takiego mięsa (mieszanego z wieprzowiną). Najbardziej mi smakują wędliny zrobione właśnie z mieszaniny mięsa baraniego i wieprzowego z kawałkami ostrej papryki, grubo mielonym pieprzem i czosnkiem. Suszy się je na powietrzu i tak dojrzewają. Pychota.
-
Bardzo dziękuję za te zdjęcia.
Jest to, jak zauważył Andrzej, lokalny koloryt w pełnej krasie. W dodatku zapewne całkiem smaczny. ;)
W zasadzie Rumunia jest w Polsce krajem mało znanym, a jak wynika z tego co piszesz czy pokazujesz przy różnych okazjach - z pewnością wartym bliższego poznania.
-
Lewi dzięki za regionalizm, zazdroszczę koryta baraniego. W polskich sklepach to górna półka cenowa, no tańsza od strusia i kangura ale to rarytas :f50: Ostatnio na Gubałówce wieprzowinę sprzedawano jako szaszłyk barani :P
Pozdrawiam A