Dziękuję za uwagi.
Odnośnie przechowywanie budek to chciałem właśnie by były w całości. Miejsca do przechowywania mi nie brakuje. A dzięki temu, że jest to jedna konstrukcja, to montaż jest szybszy i nie występują mostki cieplne na łączeniu „klocków”.
Czy ta folia aluminiowa coś faktycznie daje, tego nie wiem. Podoba mi się to, że dzięki niej mam jedną gładką powierzchnię. Poza tym wygląda to estetycznie.
Trwałość budek na pewno jest wieloletnia. Budki dla palm zostały zbudowane z pewnym zapasem i oceniam, że bez przeróbek posłużą kilka lat. A gdy podrosną to łatwo można dokleić kolejne piętro.
Budki dla kordylin już teraz są na styk. Za rok na pewno będę musiał uczynić je wyższymi.
Okna nie chciałem wykonywać jako wnęki do zabudowy. Nie za bardzo mam czas i możliwości by bawić się w ściąganie i zakładanie pokrywy. W czasie pogody wyżowej trzeba by ściągać pokrywę gdy słońce zacznie świecić w okno i można liczyć na zyski z czystego nieba tj. nagrzewanie wnętrza osłony, a zakładać gdy słońce jest już nisko nad horyzontem, a temperatura zewnętrzna zaczyna drastycznie spadać z powodu radiacji. To dobra opcja dla pracujących w domu.
Jak widać budki wykonane są z dobrego styropianu (λ = 0.032 W/m·K) i z maksymalną starannością. Wiadomo, że okno o słabych parametrach może być najsłabszym elementem całej budki i w praktyce owe starania przekreślić, bo ciepłochronność osłony byłaby w takim przypadku warunkowana głównie ciepłochronnością okna.
Cechy owego kombinowanego okna również mnie nurtują i będę chciał je wyliczyć z wykonanego pomiaru, ale muszę osłony nieco usprawnić i... poczekać na sprzyjające takiemu pomiarowi warunki czyli powrót mniejszego czy większego mrozu.
Jeśli wszystko pójdzie tak jak planuję to
Warownia 2 wykonana w podobnej technologii powstanie w 2016 roku.
Wstępne założenia są takie, że będzie to wielka buda ze styropianu licowana styrodurem.
W obecnym 2015 roku czeka mnie likwidacja osłony
Projekt Phoenix, bo butię już w tym roku ledwo zmieściłem i skonstruowanie czterech osobnych osłon.
Dzięki frontom z płyt OSB z zamontowaną szybą zespoloną budki są wystarczająco ciężkie by orkan taki ubiegłoroczny Ksawery nic im nie zrobił. W razie czego do opon dociążąjących pokrywę mogę włożyć po kilka cegieł.
Ksawery nic nie zrobił zabezpieczonej w ten sposób, a przy tym wielokrotnie lżejszej
Piankobudzie. Zatem te konstrukcje poradzą sobie bez trudu.
Jeśli chodzi o niestandardowy styropian to swojego czasu dzwoniłem do kilku firm i jest problem z zamówieniem małych (tj. palmiarskich) ilości.
Jak będą wyglądały te budki za rok to się okaże. Zawsze będzie można je pomalować ponownie cienką warstwą farby. Folia jest problematyczna jak ma się żywiołową kotkę, która lubi sobie czasem drapać po osłonach i ma przy tym wyraźne upodobanie do folii, plandek i podobnych luźnych materiałów.
Wykonałem w sumie osłony dla:
- Butia eriospatha,
- Jubaea chilensis
- Brahea armata,
- kordylina czerwona,
- kordylina variegata,
- Dasylirion longissimum,
- Oliwka & rozmaryn,
- ołownik (osłona pasywna),
- agapant (osłona pasywna).
Zasadniczo technologia jest podobna, ale każda tych osłon różni się szczegółami wynikającymi ze specyficznych cech chronionej rośliny. Wszystkie konstrukcje ogrzewane są lampkami choinkowymi o mocy 31.25 W co stanowi ekwiwalent grzałki o mocy 29.10 W. Jako termostat zastosowałem wszędzie urządzenie RT-2.
Butia eriospatha:- wymiary wewnętrzne 70 cm x 70 cm x 150 cm, zewnętrzne 90 cm x 90 cm x 150 cm,
- poziome okno,
- pokrywa o podwójnej grubości tj. 20 cm,
- ogrzewanie: 3 komplety lampek.
Jubaea chilensis:- wymiary wewnętrzne 85 cm x 85 cm x 150 cm, zewnętrzne 105 cm x 105 cm x 150 cm,
- poziome okno,
- pokrywa o podwójnej grubości tj. 20 cm,
- ogrzewanie: 4 komplety lampek,
- Ciekawostka: sukulenty zadarniające jakoś udało mi się pozwijać do środka, czy przetrwają w takim stanie - zobaczymy.
Brahea armata:- wymiary wewnętrzne 70 cm x 70 cm x 100 cm, zewnętrzne 90 cm x 90 cm x 100 cm,
- okno w pokrywie,
- pokrywa o standardowej grubości tj. 10 cm,
- ogrzewanie: 2 komplety lampek.
Kordyliny,
Dasylirion longissimum:- wymiary wewnętrzne 40 cm x 40 cm x 100 cm, zewnętrzne 60 cm x 60 cm x 100 cm,
- okno stanowi pokrywę, a razie jest z pojedynczej szyby, docelowo będzie z potrójnej jak w przypadku odesłanych na emeryturę opon,
- ogrzewanie: po 1 komplecie lampek na budkę.
Oliwka & rozmaryn:
Tę osłonę przedstawię bardziej szczegółowo w innym wątku.
Ołownik, agapant:
Na razie z musu pracowały jako osłony pasywne. Dopuszczam możliwość niewielkiego wspomagania poprzez podzielenie między nie kompletu lampek o mocy 18 W.
Ołownik został ścięty nisko przy ziemi stąd osłona może być niska. Jeśli będzie się go dało uprawiać w ten sposób to osłona nie będzie musiała rosnąć wraz z rośliną.
Pierwsze wrażenia z użytkowania są pozytywne choć wszystko było podłączane w pośpiechu, prowizorycznie, bo pod presją nadchodzących mrozów.
Oceniam, że termostat w domku dla butii nie pracuje prawidłowo, bo nie rozłączał obwodu. To będę musiał sprawdzić, gdy temperatury wejdą na plus.
Użyte przez mnie pasy ściągające są raczej niewypałem. W przyszłym sezonie zastąpię je używanymi przez innych zatrzaskami skrzyniowymi lub mocnymi gumami.
Bardzo chciałbym na kolejną zimę dać lepszą elektronikę do największych osłon, kontrolki i inne bajery. Na razie (jeszcze w styczniu) planuję dołożenie niewielkich wentylatorów dla zapewnienia cyrkulacji powierza.
Kosztorys:
- styropian Knauf FASADA 10 cm, λ = 0.032 W/m·K, 10 paczek: 615 zł,
- kleje w piance (3), pianki (2), czyściki do pistoletu (2): około 180 zł, (do tego pistolet za 50 zł)
- płyty OSB: około 220 zł,
- lakierobajca Vidaron: 20 zł,
- fasadowa emulsja akrylowa (w sumie 8 litrów): około 90 zł,
- poliwęglan lity 1mm (2 arkusze) wraz z kosztami przesyłki: 63 zł,
- pasy ściągające (5 sztuk) wraz z kosztami przesyłki: 42 zł,
- filia aluminiowa (25 m2) wraz z kosztami przesyłki: około 80 zł
- termostaty RT-2 (5 sztuk) wraz z kosztami przesyłki: około 140 zł,
- lampki choinkowe wziąłem ze swojego magazynu (tak, tak, słynna „szafa”). W osłonach pracuje łącznie 13 kompletów po 8 zł za sztukę, razem: 104 zł.
Razem daje to około
1550 zł za 9 sztuk mniejszych lub większych osłon (szyb zespolonych nie liczę, bo te udało mi się pozyskać za parę browarów od kolegi, który wymieniał okna w domku na działce).